Et arbejdsliv har et forløb. Det er ikke det samme for alle, men de overordnede linjer er ofte ens. Du starter måske i et job, som du kan have ved siden af din skole eller dit studie. Så bliver du klar til at komme ud på arbejdsmarkedet på fuld tid. Her kan du skifte job nogle gange. Du kan også opleve perioder uden job. Afslutningen på dit arbejdsliv er pensionen.
Et arbejdsliv kan altså inddeles i tre faser.
1: Ung og under uddannelse
Når du er fyldt 13, må du begynde at arbejde. Dit første job vil være det, man kalder et fritidsjob. Det er, fordi du har skolen som din hovedbeskæftigelse. Det er et job, hvor arbejdstiderne ligger om eftermiddagen eller om aftenen og i weekenderne. Så kan du tage i skole om dagen og på arbejde, når du har fri.
Det er godt at have et fritidsjob. Du tjener dine egne penge, og du får erfaring med arbejdsmarkedet. Det er meget værd for en senere arbejdsgiver, at man har prøvet at arbejde før. Så du vil have en fordel i næste fase, hvis du har haft et fritidsjob som ung.
2: Voksen og klar til arbejde
Anden fase er den største. Her skal du være i mange år. Du har afsluttet din skolegang og eventuel uddannelse. Nu skal du finde et fuldtidsjob og vænne dig til en hverdag med arbejde i stedet for skole.
Der kan være op- og nedture i denne fase. Du kan have svært ved at finde dit første job, eller du kan være så uheldig at blive fyret på et tidspunkt. I de tilfælde vil din a-kasse kunne hjælpe dig. Via a-kassen har du den slags forsikring, der giver dig dagpenge, hvis du ikke er i arbejde. Du behøver altså ikke at gå uden indtægt.
Afhængig af hvilken type job, du har, er der forskellige a-kasser. Nogle er brede og lidt gode til alle brancher. Andre a-kasser er mere specialiserede og bedst til dem, der arbejder i den branche, de er specialiseret i. Find en a-kasse, der passer til dig og dit job.
3: Pension
Efter mange års arbejde bliver det tid til at gå på pension. Hvor gammel du er, når du kan gå på pension, afhænger af din alder i dag.
Nogle trapper langsomt ned på arbejdet og tager først nogle år på nedsat tid. Det kan du snakke med din arbejdsgiver om. Det er ikke muligt på alle arbejdspladser.
Når du går på pension, har du igennem hele dit arbejdsliv sparet op til det. Ofte er det din arbejdsgiver, der sørger for at indbetale til en pensionsordning. Så kan du se i din kontrakt og på dine lønsedler, hvor meget der bliver sparet op. Nogle vælger selv at spare op.
Pensionen kan være en dejlig tid, hvor du kan nyde børnebørnene og al fritiden. Hvis du har forberedt dig godt og har sparet nok op. Du bør tænke på pensionen allerede i dit første job i fase to. Sikrer du dig hele vejen op igennem dit arbejdsliv, kan pensionen blive et sødt otium.